Участь ліцеїстів у міжнародному проекті "Глобалізація"

Участь ліцеїстів у міжнародному проекті "Глобалізація"

пʼятницю, 6 грудня 2013 р.

Міжнародна освітня програма "Пушкінський Петербург"



З 25 по 30 листопада 2013 р. в Санкт-Петербурзі пройшла освітня програма для російських співвітчизників, що проживають за кордоном, за темою «Пушкінський Петербург».
У рамках програми Уряду Санкт-Петербурга «Співвітчизники» в місто на Неві приїхали 56 учасників з 13 країн (Азербайджану, Вірменії, Білорусії, Великобританії, Литви, Польщі, Італії, Канади, Киргизії, Нідерландів, Туркменістану, України та Естонії). Основним партнером програми став Пушкінський Дім - Інститут російської літератури (ІЗЛІ). У його стінах пройшли семінари, лекції та презентації, присвячені творчості і життю поета. Основна частина занять була організована в залах і фондах ІРЛІ. Пушкінський Дім відкрито в 1905 р. за наказом великого князя Костянтина Костянтиновича. Будинок служив сховищем рукописів і щоденників поета.

Урочиста церемонія відкриття програми відбулася 26 листопада у Великому конференц-залі Пушкінського Дому. Учасників привітали організатори: начальник відділу по зв'язках із співвітчизниками за кордоном Комітету із зовнішніх зв'язків Санкт-Петербурга Олександр Ганін і директор Пушкінського Будинку Всеволод Багно.

Один з семінарів під керівництвом доктора філологічних наук Сергія Денисенка був присвячений Пушкіну-художнику. Семінар так і називався «Пушкін малює». В даний момент пушкіністи налічують більше сотні автопортретів, зроблених на полях до начерків віршів і п'єс і на оборотах робочих зошитів. Значна частина рукописної спадщини поета знаходиться в рукописному відділі ІРЛІ. Найбільше малюнків на полях і розворотах робочих зошитів, присвячених Євгену Онєгіну. Улюблений малюнок Пушкіна, прихований сенс якого ніяк не піддається дослідникам – кішка хвостом до глядача.

Заняття учасників програми продовжилися в древлесховищі ІРЛІ – особливому залі , куди приводять іменитих гостей, щоб з гордістю показати виставку давньоруських рукописів, створених 300-800 років тому.

Гості відвідали презентацію факсимільного видання «болдинское рукописів» Пушкіна, де вперше в повному обсязі відтворюються автографи останніх глав «Євгенія Онєгіна», «Маленьких трагедій», «Повістей Бєлкіна», «Будиночка в Коломні», ліричних шедеврів, тощо.
 Освітня частина заходу завершилася круглим столом, присвяченим розвитку Пушкінського руху у світі під назвою «Як наше слово відгукнеться ....».  У ході круглого столу поетеса Лада Смірнова з Баку (Азербайджан) прочитала свої вірші, які народилися в ході бурхливих дебатів про Пушкіна і його дружинy Наталю Гончаровy.

Посилання на вірші:

В защиту Натали
В защиту Пушкина


По завершенні церемонії закриття всім учасникам були вручені пам'ятні подарунки та сертифікати від Комітету із зовнішніх зв'язків Санкт -Петербурга.
 

Программа «Пушкинский Петербург»

Немає коментарів: